Att introducera ny katt i hemmet

De flesta som har eller har haft katt, och introducerat en ny katt i hushållet, har märkt att katterna inte blir vänner direkt. Vissa har katter som är lättare att introducera för andra medan andra har katter som är mer dominanta eller rädda och behöver mer tid. Men i alla fall kan man se att katterna behöver tid att lära sig varandras signaler och bestämma någon slags rang innan de kan bli såta vänner.

Många gånger har man ingen aning om att ens egna lilla pälsbarn hemma kan bli ett fräsande monster förrän en ny katt kommer innanför tröskeln. För att undvika onödiga konfrontationer och bråk finns det en del man kan göra. Beroende på hur snabbt relationen går framåt, kan man välja att förlänga eller förkorta vissa moment.

Det viktiga är att man förstår att det tar tid för katterna att vänja sig vid den nya situationen och den nya katten. Man kan inte kräva av katterna att de skall vara vänner direkt utan man bör inse att det tar tid. Det finns självklart fall där det kan gå snabbt för katterna att bli vänner, kanske bara några dagar, men det finns också fall där katterna aldrig tycker om varandra och det ständigt blossar upp nya strider.

Först och främst bör man fundera över vilken typ av katt som kan passa din nuvarande? Bör du ens ha en katt till? Om din katt alltid bott själv och nu är en medelålders eller äldre katt, uppskattar den kanske inte alls sällskapet av en ny katt. I vilket fall är det en av de situationer då katten behöver mer tid på sig att vänja sig. Det kan också vara tvärtom, vissa katter som i vuxen ålder får en ny bekantskap blir mycket goda vänner, och leker och sover ihop.

Har man kommit fram till att man vill erbjuda en ny katt ett hem, så krävs lite förberedelser. Man bör ha katterna separerade i några dagar, upp mot en vecka eller längre. Har man möjlighet bör den nya katten vara i ett eget rum, med allt som katten behöver. Du får då möjlighet att lära känna den nya katten, leka ihop, kanske även sova ihop. Katten lär sig den nya miljön och lär känna dig. Man bör då även erbjuda extra god mat, stor låda med mycket sand i, och säkra sovplatser, gärna en bit upp från golvet. Allt för att den nya katten skall känna sig säker i sin nya miljö.

Din gamla katt kommer att undra varför dörren är stängd till ett rum i reviret och blir mycket intresserad när det luktar annan katt. Om den katterna verkar relativt lugna, kan man sätta ett kompostgaller i dörrposten och öppna dörren efter några dagar. Man sitter med då katterna tittar och kanske luktar på varandra. Försök att själv vara lugn. Katterna känner direkt om husse eller matte är nervös. Man kan försöka att spä på den positiva andan med att ge kattgodis under tiden de ser varandra, och man kan även börja servera mat vid dörren, så att lukten av den andra katten förknippas med något bra. Ge gärna favoritmaten, och bara vid dörren eller gallret.

Denna fasen kan behöva kortare eller längre tid, beroende på hur katterna reagerar. Om katterna fräser eller anfaller gallret bör man avbryta övningen och stänga dörren för att försöka senare. Man kan klappa och prata lugnande med katterna och ibland kan dessa stunder bli långa, de kikar och luktar på varandra, går runt och kanske lägger sig en bit ifrån och tvättar sig. Det viktiga är att detta blir ett sätt att introducera katterna för varandra på ett säkert sätt, utan blodspillan. De får tid att känna varandras lukter, signaler och språk. Ett rejält bråk i detta stadiet, kan påverka relationen livet ut.

Den nya katten kommer alltid ha det första rummet som sitt ”saferoom”, alltså där den känner sig mest trygg i hemmet. Händer det något, springer katten i första hand dit.

Man bör under den första tiden, även göra det möjligt för den nya katten att utforska hela hemmet utan den gamla kattens vakande ögon. Antingen kan den gamla katten vara ute, eller instängd i ett rum, medan den nya katten får gå runt i hela hemmet. Den hittar alla flyktvägar och kan skapa sig en karta över hemmet och känna alla lukter som finns i hemmet. Dessa stunder kan vara någon halvtimme eller längre, och sedan går man tillbaka till att den nya katten bor i sitt rum och den gamla släpps ut i hemmet igen.

När båda katterna verkar lugna med att se och känna lukten av varandra genom gallret, kan man börja släppa ihop dem. Det finns många sätt att göra det, men man skall undvika att någon blir trängd på en gång. Man skall alltså inte låta katterna hamna öga mot öga direkt. Man kan sysselsätta den gamla katten i en annan del av hemmet och sedan öppna dörren för den nya. Det kommer med största sannolikhet bli ”följa john”, där framförallt den gamla katten följer efter den nya och håller koll på allt den gör. Ofta trappas detta upp i högre hastighet till regelrätt jakt och kanske slagsmål. Det är helt naturligt och ok, man bör låta dem ha sina gräl men ha koll på att de inte skadar varandra. Det låter ofta både högt och illa, men är oftast inte riktigt så illa som det låter. Med tiden brukar dessa jakter och gräl övergå i lek. Efter några dagar eller någon vecka har ”följa-john” bytt roller, nu kan det vara den nya katten som går eller springer efter den gamla. Då vet man att det övergått i en lek och att relationen går åt rätt håll.

Det finns många kunniga människor när det gäller katter, men alla har inte samma idéer och alla katter är också olika. I vissa fall går det bra att släppa ihop katterna direkt, men vet man att man har en dominant katt, så fungerar det inte alls. Det är aldrig fel att ta det lugnt när det gäller katter, de behöver tid för att vänja sig vid det mesta. Fundera över vilken metod som kan vara den bösta för just din katt, sök information, och ha tålamod!

Det finns en hel del skrivet kring katter och kattens beteende, men det bästa är böcker som inte finns i den vanliga bokhandeln. Det finns massvis med information på nätet, en del är bra och annat helt felaktigt. Man får vara kritisk, när man söker information själv och sedan fråga kunniga människor. Tyvärr finns inte alltid kunskapen om kattens beteende ens hos veterinären eller på djursjukhuset.

Boktips:
Lär dig förstå och tala med din katt av Clarie Bessant
Din katts hemligheter av Vicky Halls
I huvudet på en katt av Bruce Fogle
Cat Counsellor av Vicky Halls
Feline Behavior av Bonnie V Beaver

Internetsidor:
http://www.fabcats.org/
Innehåller massor av tips och information om katter och för kattägare.

http://www.petplace.com/
Innehåller tips och information om både katter och hundar, deras utveckling och om fysiska och psykiska problem.

http://www.apbc.org.uk/
Mycket tips om många olika husdjur.