Varför finns djurhem?

Alla katthem och andra omplaceringsorganisationer i världen önskar att de inte behövdes. Vi vill alla att det inte ska finnas ett enda oönskat, övergivet eller hemlöst djur, och att ingen någonsin skulle behöva skiljas från sina djur ofrivilligt. Framför allt skulle vi önska att det fanns en större kunskap, engagemang och ansvarskänsla bland djurägare och andra. Det skulle inte behövas djurhem om det snabbt och enkelt gick att hitta hem åt upphittade djur genom ansvarskännande vänner och grannar, eller om människor i större utsträckning själva tog hand om de hjälpsökande djur som kom i deras väg.

Men allt det här är utopier. Så länge det finns en sådan vansinnig mängd djur i samhället kommer vi ha problemen med oönskade djur, oserösa djurägare och ett stor överskott på djur samtidigt som det finns ett underskott på goda hem åt dem.

Så vad kommer alla djur ifrån? Varför finns det minst 40 000 hemlösa katter i Sverige? Varför finns det inte hem åt alla omhändertagna hundar?

Varför är Blocket och andra annonssidor, liksom Tigerharens inbox, översvämmade av rop på hjälp om djur som söker nya hem, för att någon inte kan ha kvar dem, har fått problem med dem eller har tröttnat?

Alla dessa djur finns därför att någon föder upp dem och tjänar pengar på dem. Zooaffärsgrossister med dollartecken i ögonen och ”seriösa” rasuppfödare bidrar i lika stor del till problemet – jo faktiskt. Även det fåtal uppfödare som inte tar några kullar innan det finns bra hem åt alla ungarna, som kontrollerar och följer upp, och tar sitt ansvar om djuren inte kan stanna i det nya hemmet. De bidrar till överskottet genom att goda hem blir upptagna av gulliga, rasrena valpar och kattungar med stamtavla, och det blir en plats mindre för den upphittade huskattungen på parkeringsplatsen och gatukorsningen från hundstallet.

Och de allra flesta uppfödningar av djur görs av människor som inte tar något som helst ansvar för individerna de lämnar ifrån sig, eller kontrollerar vem det är som tar hand om dem. Vi vet – för det är vi som får ta vid där de slutar.

Därför är vår bön: låt inte djuren få ungar! Köp inte djur från uppfödare eller zooaffärer! Om det finns mer plats i ditt hem och i ditt hjärta, ta hand om någon av alla dem som redan finns och som behöver dig! Sedan spelar det mindre roll om djuret kommer ifrån Blocket, grannen, Spaniens gator eller det lokala katthemmet. Bara du hjälper någon, och inte bidrar till att öka på överskottet!