Bygg en egen kattmöbel

Klätterträd till katter brukar vara mycket uppskattat av katterna. Dels kan de vässa klorna på det och samtidigt sträcka ut sina kroppar, de kan hoppa upp och ligga på olika nivåer, många katter uppskattar att ligga högt upp och sova ifred och samtidigt ha en god överblick över sitt revir.

De kattmöbler som finns i handeln är inte alla gånger så hållbara och många av dem har ofta problemet att deras klöspelare är för korta vilket medför att katterna inte kan sträcka ut sig sin fulla längd när de klöser på dem. Genom att bygga sitt eget klätterträd kan man göra möbeln utifrån sina kunskaper om kattens behov och också utifrån kännedomen om ens egna katts önskemål. Dessutom blir det betydligt billigare än att köpa klösmöbler i butik!

Jag använde mig av spånskivor till hyllplanen som jag fick hjälp med att såga till lagom stora bitar hos trävaruhuset.  En spånskiva kostade drygt hundra kronor. Till pelare använde jag fyra perfekta, fyrkantiga stolpar i trä som jag hittade i byggvaruhusets skräphög. De var gratis! Annars kan man använda tjocka papprör som man kan köpa på byggvaruhus eller få från tryckerier (man rullar upp tidningspapper på sådana). De nedre stolparna är en meter vardera och de övre är en enmeters-stolpe som jag delade i 40 och 60 cm långa bitar. Stolparna och spånskivorna fäste jag i varandra med vinkeljärn. De två översta avdelningarna satte jag dock på först efter att jag klätt in den stora skivan i tyg. På spånskivorna la jag först mjukt vadd och torkad kattmynta och därefter klädde jag in hela skivan med ett långhårigt tyg med hjälp av häftpistol.

Sedan var det dags för evighetsjobbet nämligen att klä pelarna med hampasnöre, siselsnöre går också bra. Det är tidskrävande och ensidigt och man får gå och gosa med sin kisse med jämna mellanrum för att hålla motivationen uppe. Snöret fäste jag med krampor. Man kan också använda heltäckningsmatta, det finns tex ofta rester att köpa eller få från mattvaruhus, dessa kan man behöva byta ut med jämna mellanrum så fäst dem inte alltför omöjligt hårt i pelarna!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *