Matautomater till katter

Det finns allt fler leksaker till hundar som går ut på att man gör maten mer svårtillgänglig för hundarna. Tanken är att hunden inte ska få all mat serverad i en skål, och äta upp den på 30 sekunder, utan att han eller hon ska få jobba för maten och att måltiderna, som ofta är en höjdpunkt på dagen, tar längre tid. På djurparkerna praktiseras detta också, där framför allt rovdjuren får jobba för maten på olika sätt. I det vilda kommer inte maten serverad, och rovdjur är anpassade för att jobba för maten många timmar om dagen. Detta gäller inte minst katter.

För katter finns det inte så många produkter på marknaden, även om många av hundleksakerna fungerar bra till katter också. Men det behöver inte vara svårt att göra ätandet lite klurigare för sin katt, man kan enkelt göra en egen matautomat.

Ufo-bubbla

Den här uppskattade matautomaten är gjord av en plastskål med lock. I den skar jag några hål och tejpade runt för att det inte skulle bli så vassa kanter. Det är väldigt smidigt att lyfta på locket, det som egentligen är skålen, och fylla på mat. Från början var det bara ett hål, men när alla ville komma åt maten samtidigt blev det till att göra fler!

Katterna använder den på så sätt att de sticker in tassen och fiskar upp en bit i taget. Det är klurigt och det tar ett tag att få i sig en portion. Det kan vara ett bra sätt att kunna ha torrfoder stående framme, även till en katt som helst tömmer skålen direkt. När det är såhär pass jobbigt att komma åt maten gör man sig inte det besväret om man inte är rätt så hungrig…


Hängande automat

Den här automaten är gjord av en presentförpackning med ett snöre högst upp. Principen är densamma – katten petar ut matbitar genom ett hål – men det hela blir lite klurigare genom att behållaren hänger och gärna far iväg när katten nuddar den. Trots detta är den mycket populär, utom hos de som ger upp efter första försöket…
Kattungarna på bilderna vägrade efter ett tag att äta ur skål, automaten var mycket roligare!


Hundleksaker

Det här är två exempel på hundaktiveringsprylar som funkar lika bra för katter! Det finns många fler varianter på marknaden som det bara är att ta hem och testa med sin katt.

Fler bilder på matautomaterna:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *