Om oss

Tigerharen är en ideell organisation som startades 2004 och har sedan dess hjälpt hundratals djur till ett bättre liv. Vi utgår från en djurrättslig grund i vårt arbete och är en vegansk fristad. I slutet av 2017 köpte vi äntligen en egen gård och vi jobbar nu främst med att bygga upp en permanent djurfristad. Vi vill skapa en plats för djuren där de får finnas till för sin egen skull och leva ett innehållsrikt liv på sina egna villkor.

Vårt fokus är djuren som allt för ofta glöms bort, de som utnyttjas och dödas i djurindustrin. Därför har vi bland annat valt att ta emot djur som fritagits, vilket vi är öppna med då vi tycker det är viktigt att någon berättar deras historia. Bland annat har vi tagit emot djur som aktionsgruppen Tomma Burar har fritagit från industrin samt hjälpt Djurrättsalliansen att omplacera många av de chinchillor som befriades från Sveriges sista chinchillapälsfarm. Att vi tar emot djur som är i en så utsatt situation gör att vi inte kan ha en öppen besöksverksamhet då djurens välmående och säkerhet kommer först.

Att utgå från en djurrättslig grund innebär för oss att skapa rum i samhället där de icke-mänskliga djurens maktpositioner flyttas fram. Rum där de blir sedda som individer med egna känslor, upplevelser och viljor. Vi gör det dels konkret på djurfristaden, men också genom att öppet ifrågasätta rådande normer kring hur människor utnyttjar andra djur, både inom industrin och som sällskap och underhållning.

Ofta får vi förfrågningar från privatpersoner om vi kan ta emot eller hjälpa till att omplacera familjedjur som någon tröttnat på, blivit allergisk mot, inte kan ta med i flytten, inte kan ha kvar pga ny människobebis etc. Det gör vi inte. Det är den ansvariga människan som ska ta det ansvaret, inte vi som djurhem.

Vår yttersta målsättning är att fristaden inte ska behöva finnas. Det innebär att vi vill se ett mer jämlikt samhälle där icke-mänskliga djur inte ses som produkter, producenter eller identitetsmarkörer.

Ingen är fri förrän alla är fria!