Att ta hand om kaniner från Tigerharen

Med väldigt få undantag så placerar vi bara ut kaniner så att de får leva utomhus. Vi vill att de ska få springa fritt eller i en stor inhägnad, åtminstone en stor del av dygnet. Att bygga ett kaninhägn kräver lite arbete och kanske framför allt plats, men det är väl värt det för kaninerna som kan få ett fantastiskt kaninliv. Mer information om hur du bygger ett kaninhägn finns här.

Dessutom har vi som krav att kaniner ska få leva tillsammans. Det framgår av djurskyddslagstiftningen att kaniner ska hållas i par eller grupp, och eftersom de är mycket sociala flockdjur så är det på gränsen till djurplågeri att ha dem ensamma. Visst kan kaniner få sällskap av människor, katter eller marsvin, men det är ändå bara kaniner som pratar och förstår kaninspråk och det är väldigt sorgligt om en kanin aldrig får prata sitt eget språk.

Det som är viktigt för att få en fungerande kaninflock, eller par, är att de har tillräckligt med utrymme och möjlighet att gömma sig för varandra om det blir bråk. De flesta konflikter löser sig med lite tid, men vissa individer går inte ihop och då får man dela på dem. Det är också viktigt att kastrera hanarna i så ung ålder som möjligt, främst om de ska leva med andra hanar.

Förutom ett väl nergrävt hägn behöver kaniner ett hus eller håla där de kan söka skydd. Kaninhus ska gärna ha två ingångar, precis som att en grävd kaninhåla brukar ha minst en nödutgång ifall räven kommer. Det får kaninerna att känna sig trygga. Ska kaninerna leva ute dygnet om även på vintern, vilket de klarar utmärkt och trivs bra med, är det bra om de har ett isolerat hus. Det kan räcka med en grävd håla med mycket halm, eller ett hus på ben med ett tjockt lager strö. Men har man bara två små kaniner kan de behöva ett ordentligt isolerat hus, med antingen frigolit eller glasfiber i väggarna, och kanske en värmelampa om det blir riktigt kallt. Det viktigaste är dock att huset inte står direkt mot marken, för då kommer det in en massa kyla den vägen. Det behöver inte vara långa ben, utan bara det kommer upp någon decimeter så räcker det.

Vi hjälper gärna till med mer information om hur du tar hand om och bygger åt kaniner!

Läs också gärna vår fördjupningsartikel om kaniners beteenden och behov. Och även om myten om att kaniner är ”kolonidjur”.